Bulletin

Skim Takaful Tabungan Menghadapi Kesukaran

User Rating:  / 1
PoorBest 

Apabila sebut pasal insurans, ramai kalangan kita khususnya orang Melayu dan Islam gemar merujuk pada istilah ‘rezeki ada di mana-mana’ dan setiap seorang telah ditentukan rezeki masing-masing.

Tetapi pernahkah kalangan kita merujuk kepada kalam Allah s.w.t. dan sunah Rasul-Nya yang antara lain mahu umatnya berusaha keras dan baru bertawakal.

Istilah Melayu ada menyatakan ‘sediakan payung sebelum hujan’, tetapi berapa ramai yang menyediakan persiapan sedemikian terutama melibatkan wang ringgit sama ada bagi diri sendiri, anak isteri dan ahli keluarga untuk jangka masa panjang.

Tidak kurang juga yang berpuas dengan membuat tabungan sama ada di Tabung Haji, amanah saham atau mana-mana akuan di institusi kewangan lain yang keluar dan masuk simpanannya tiada batasan masa dan jumlah.

Lalu tersebarlah berita anak cemerlang dan pintar gagal meneruskan pengajian ke peringkat tertinggi kerana masalah kewangan ibu bapa. Individu menagih bantuan dan simpati untuk tanggung kos rawatan.

Semuanya gara-gara tidak membuat penyediaan melalui skim-skim tabungan jangka panjang dalam bentuk insurans sama ada bagi kesihatan, pendidikan, hayat, keluarga dan seumpamanya.

Sekali lagi kita perlu kembali pada pepatah lama ‘malang tidak berbau’. Ini bermakna sesiapa jua sama ada kaya, miskin, tua, muda, senang atau susah, semua boleh ditimpa musibah.

Malang dan kesulitan itu hanya akan dirasai apabila saat musibah melanda diri, isteri dan anak-anak atau ahli keluarga secara tiba-tiba.

Bagi golongan kaya, soal sebegini tidak timbul kerana segalanya ‘dilindungkan’ melalui pelbagai skim mewah dan lumayan serta terjamin.

Masalahnya golongan pertengahan yang berpendapatan sederhana dan rendah. Mereka ini sering terleka dengan kesenangan tidak terjamin dan sementara yang dikutip pada setiap bulan.

Sedangkan tabungan melalui skim perlindungan yang diinsurankan, banyak pilihan mengikut kadar kemampuan dari serendah tidak sampai RM5 sebulan hingga puluhan, ratusan malah ribuan ringgit untuk jangka masa panjang.

“Lima dan 10 tahun lalu, terlalu sukar untuk kita menarik dan melihat orang Melayu menyertai simpanan melalui skim insurans, sama ada untuk hayat, kesihatan, pendidikan dan sebagainya.

“Kini alhamdulillah, cara berfikir dan kesedaran mereka sudah berubah dan semakin ramai yang membeli serta memiliki skim perlindungan insurans,” kata wakil agensi insurans, Mursal Mat Jadi.

Selaku Pengurus Mursal Agensi, iaitu agensi pengendali skim insurans berlandaskan syariah dan secara Islam beliau berkata, memiliki skim perlindungan insurans kini sudah jadi suatu keperluan dalam masyarakat.

Namun tambah Mursal yang lebih 15 tahun menjadi agen pelbagai skim insurans, kesedaran orang Islam terhadap skim perlindungan yang berteraskan Islam dan beroperasi secara syariah masih rendah.

Menurutnya, pada asanya memang semua skim insurans kelihatan sama, tetapi hakikatnya tidak pada dasar dan konsep operasinya.

“Dasar operasi dalam skim takaful adalah berkonsepkan perkongsian secara hibah dan infak secara syariah yang berlandaskan untung dan rugi dikongsi untuk tanggungan bersama. Ia bukan sahaja dijamin halal tetapi terhindar dari unsur riba dan subahat.

“Sebab itu cara dan kadar agihan keuntungannya tidak seperti skim-skim insurans konvensional yang tidak diikat oleh cara dan hukum-hukum Islam,” jelasnya.

Mursal berkata demikian ketika ditemui pada majlis penyampaian cek menafaat Skim Takaful Hayat Berkelompok kepada ahli waris Persatuan Kakitangan Islam (PKI) Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) Malaysia di ibu pejabat KWSP Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Menurutnya, pada zahir skim takaful dianggap kurang efisyen kerana kejahilan mereka tentang Islam.

“Tetapi jika faham dan mahu mengamalkan cara hidup yang dituntut oleh Islam dan syarak, inilah pilihan perkongsian menghadapi kesusahan yang insya-Allah akan diberkati dan mendapat keuntungan dunia dan akhirat,” tambahnya.

Mengenai sambutan dan kesedaran masyarakat khususnya kakitangan Islam KWSP terhadap skim perkongsian perlindungan takaful, Yang Dipertua PKI KWSP Malaysia, Rashid Harun berkata, sambutannya masih kurang memberangsangkan.

Penyertaan

Menurut beliau, sejak skim itu diperkenalkan untuk kakitangan Islam KWSP pada Mac 2005, penyertaannya belum sampai 2,000 orang.

Sedangkan jumlah keahlian dalam PKI dari seluruh Malaysia kini berjumlah seramai 3,283 orang.

“Mungkin mereka tidak dapat melihat kesan atau keuntungannya secara terus untuk jangka masa pendek.

“Malah ada juga segelintir dari ahli kita telah memiliki skim perlindungan insurans secara individu,” jelasnya.

Namun kata Rashid, pihaknya akan terus meningkatkan kempen dan gerakan menarik penyertaan ahli supaya menyertai skim tersebut kerana ia bukan sahaja murah dan terjamin tetapi menepati hukum syarak.

Menurutnya, menabung melalui skim insurans ini mempunyai manfaat besar kepada diri dan ahli waris kerana simpanannya hanya boleh dinikmati setelah peserta menerima musibah.

Ini katanya berbeza dengan simpanan di institusi kewangan atau amanah saham yang boleh dijual beli pada bila-bila masa.

Manfaat Skim Takaful Hayat Berkelompok PKI KWSP

- Caruman sekadar RM4 sebulan atau RM48 setahun (untuk ahli sahaja).

- Sumbangan PKI RM0.67 sebulan untuk setiap ahli yang menyertai skim.

- Menerima sumbangan pengkebumian RM2,000 untuk semua bentuk kematian.

- Menerima sumbangan kematian atau keilatan kekal Takaful sebanyak RM15,000 (untuk kematian biasa).

- Menerima sumbangan kematian atau keilatan kekal sebanyak RM30,000 (jika melibatkan kemalangan).

- Pasangan peserta akan menerima sumbangan sebanyak RM1,000.

- Setiap anak peserta akan menerima sumbangan sebanyak RM500.

Fakta Skim Takaful Berkelompok PKI KWSP

- Ditubuhkan pada November 2005.

- Keahlian 3,283 orang.

- Baru 1,600 orang ahli sertai Skim Takaful.

- Keahlian hanya untuk kakitangan KWSP beragama Islam

- Hebahan keahlian melalui ceramah, seminar, edaran borang manual, faksimili dan internet.

- Dikendalikan secara berpusat dan dilindungi oleh KWSP.